Dichterskwartier
‘Harderwijk 2021’
Dichterskwartier ligt op een centraal punt in Harderwijk en onderscheidt zich door haar industriële kenmerken. Vanaf het eerste moment wisten wij dat we iets wilden doen met de industriële historie van deze plek. Vanaf 1938 was hier namelijk de bouillonfabriek FINO gevestigd en later de California soepfabriek.
De besloten ligging op het binnenterrein van het Dichterskwartier zorgt voor een aangenaam, rustig woonklimaat, waarbij de ontsluiting via de Verkeersweg en Hoofdweg zorgt voor een goede bereikbaarheid. De situatie is opgebouwd uit twee bouwblokken met elk tien grondgebonden woningen. De woningen hebben een kleine voortuin en een ruime achtertuin, die vanuit een binnenstraat/– hof zijn ontsloten. Deze hof fungeert als ontsluiting voor het parkeren, maar geeft tevens de mogelijkheid tot een besloten, veilige speelruimte voor kinderen. De woonblokken bestaan uit twee bijzondere hoekwoningen en acht rijwoningen. We hebben eigentijdse, ruimtelijke woningen ontworpen, waarbij flexibiliteit is doorgevoerd. Ruimten zijn op diverse manieren in te delen en te gebruiken. Er is een centrale keuken met aan de voorkant een eetkamer. De 2e verdieping is geschikt als hobbyruimte of als één ruime slaapverdieping met inloopkast en badkamer.
De omliggende nieuwbouw heeft een duidelijke horizontale geleding en geeft een gevoel van de jaren ’30 bebouwing. De keuze van onze architectuur is om te spelen met deze geleding. Daarbij hebben wij ons laten inspireren door de architectuur van de Amsterdamse school. De twee kopwoningen vormen een belangrijk accent op de specifieke hoeken. Deze hoeken zijn goed te zien vanuit de omliggende straten. Ook fungeren ze als entree naar de ‘binnenhof’. Als overgang naar de randbebouwing aan de Hoofdweg en Verkeersweg en de achterliggende bestaande woningbouw hebben wij ervoor gekozen de woningen met een plat dak uit te voeren. In de architectuur spelen we met grote openingen en met baksteen. De openingen zorgen voor veel licht in de woningen en ze versterken de ruimtelijke werking met name in de eetkamer en in de zeer ruime slaapkamer op de eerste verdieping. In de openingen zijn slanke kozijnen geplaatst in een donkere antraciete kleur, die het industriële gevoel versterken.
De baksteen is zorgvuldig uitgekozen. De sortering bestaat uit mergelzaagmeel en regulier mergel. Hierdoor ontstaat een basis voor een genuanceerde kleur van grijs-wit en een beetje geel. Deze heeft een afwijkende maatvoering van 24 x 5 cm; het is dus een lange steen. Het metselwerk wordt stootvoegloos uitgevoerd, met een verdiepte lintvoeg. Hierdoor wordt op detailniveau nogmaals de horizontale gelaagdheid van de massieve gevel benadrukt. Daarnaast worden bepaalde vlakken uitgevoerd met staand metselwerk. De bovenste verdieping van de tussenwoningen wordt terugliggend uitgevoerd in natuursteen leien. De leien zijn een natuurproduct en worden met leihaken vakkundig aangebracht in een Leuvense dekking. Deze dekking zorgt voor een kenmerkende ‘omgekeerde-T’ patroon. Hierdoor ontstaat er extra structuur in het gevelvlak. Deze geleding versterkt de horizontale opdeling in de lengte, maar accentueert ook de duidelijke verticale accenten van de hoekwoningen.