In holland staat een gevel
Interview met Richard Brouwer, eigenaar Baksteen Holland
Metselwerk is cruciaal voor het gevelaanzicht. Juist ook de gevel maakt het project. Er zijn bizar veel keuzes te maken in het proces van ontwerp naar uitvoering. Tijd voor meer inzicht in de wereld van steen, voeg en metselverband.
Zijn hele werkzame leven is gerelateerd aan de bouw. Richard Brouwer vertelt over zijn grote passie: gevelstenen. Samen met René Tromp, leidt hij zijn eigen snoepwinkel voor architecten, opdrachtgevers en aannemers. In de showroom van Baksteen Holland West in Oudkarspel zijn werkelijk alle soorten en mogelijkheden te bekijken. “De ontwikkeling van de baksteen is ontzettend hard gegaan, qua kleuren, andere afmetingen, andere structuren en verschillende mogelijkheden. Dat heeft het nog veel leuker gemaakt.”
Technische detaillering
Richard vertelt over de schil van een gebouw die de tand des tijds moet kunnen doorstaan, een technisch verhaal. “Materiaal werkt ook, het krimpt en het kruipt.” In de gevels moeten allerlei aanpassingen gemaakt worden, wil je dat het metselwerk heel en beschermd blijft. Voor de juiste toepassingen en verwerkingen in combinatie met de juiste mortels heb je advies nodig. Wordt het Richard té technisch, dan informeert hij op zijn beurt graag bij de experts van TCKI [Technisch Centrum voor Keramische Industrie].
Bewuste gevels
Architecten zijn zich over het algemeen bewust van het belang van een mooie gevel, zegt Richard. FIER architecten heeft bijzonder veel aandacht voor het metselwerk en bijbehorende detaillering, volgens hem.
Laten we eens twee projecten van FIER architecten onder de loep nemen. Allereerst Kerckebosch in Zeist: “Schitterend project. Bewust een steen met een andere oppervlakte een afwijkend formaat en verspringend metselwerk. Alle focus ging ook uit naar het metselwerk.”
En wat te denken van Waterdorp in Vathorst. “Mooi project met FIER architecten en Schoonderbeek BV bouw- en aannemingsbedrijf. Zij maken bewuste keuzes en aan de hand van hun idee kom ik dan met een aantal voorstellen en sorteringen.”
Voortbouwen
Richard bouwt voort op de gerichte ideeën van de architect en opdrachtgever en laat verschillende combinaties, formaten, verwerking metselverband en mortelkleur zien. De stenen worden vervolgens ingetekend volgens de steenspecificaties. “Een afwijkend steenformaat kan veelal beperkt toegepast worden qua metselverband, dus dat resultaat moet gedetailleerd en wel aangegeven zijn.” Goed metselwerk blijkt serieus maatwerk te zijn en dat is nou precies wat Richard er zo leuk aan vindt. En als je praat over maatwerk, praat je natuurlijk ook direct weer over FIER architecten met hun oog voor detail.
Hoe kom je uit bij het juiste metselwerk?
1. Het budget bepaalt al veel.
2. De meest gewenste kleurstelling voor het project. Denk daarbij aan het type steen, voeg en voegkleur. “De voeg wordt te vaak onderschat, die is zo ongeveer 20% van je gevel. Maar het is ook belangrijk of die voeg terugliggend verwerkt wordt of op een andere manier de uitstraling meebepaalt.”
3. De structuur van de steen. “70% zijn handvormstenen, dan zit er een nerfje in en is die steen bezand. Maar er zijn ook wasserstrich-stenen, dan zie je meer de pure kleuren van de steen. Strengpersstenen, strakkere stenen, of verblendstenen …”
4. Het formaat van de steen. “Klei uit de Waal maakte waalformaat. Maar we hebben ook een dikformaat, die is logischerwijs iets dikker en een vechtformaat … Er zijn nu zelfs stenen tot een halve meter lang. Dat is moeilijker te verwerken dan waalformaat, dat vraagt een ander metselverband en nog meer aandacht.”
5. Metselverband. “Er zijn een hoop exotische namen, maar de meest bekende zijn halfsteens en wildverband.”