Kruiskerk
‘nieuw gezicht naar de stad’
De Gereformeerde kerkgemeente in Nijkerk besluit om 1 van haar 2 kerkgebouwen af te stoten. De Kruiskerk aan de Venestraat is de locatie die wordt aangehouden en dus uitgebreid zal moeten worden. Tegelijkertijd met de noodzaak tot uitbreiding is er ook de wens om de kerk te revitaliseren. Met name een meer multifunctioneel gebruik en een verfrissing van de gedateerde uitstraling zijn gewenst.
Het nieuwe ontwerp bestaat grotendeels uit een nieuwe opbouw op de bestaande facilitaire ruimten aan de voorzijde van de kerk. Door de toevoeging van deze verdieping wordt ook gelijk de bestaande buitenruimte getransformeerd tot een dubbelhoge ontmoetingsruimte die, naast de kerkzaal, ook als samenkomst ruimte gebruikt kan worden.
Een tweede belangrijke ingreep is de Kruiskerk meer openheid te geven richting de stad. Vanaf de oorsprong ligt de kerk aan de Venestraat, maar inmiddels is door stedelijke vernieuwing van Nijkerk de achterzijde de belangrijkste zichtzijde geworden. Door hier een tweede hoofdentree te creëren krijgt de Kruiskerk een ‘nieuw gezicht naar de stad’
Naast de nieuw aangebouwde uitbreidingen van de kerk is met name de verfrissing van de gedateerde uitstraling goed te herkennen in de grote kerkzaal. In deze ruimte is de metamorfose van het interieur het meest herkenbaar. De oude bruine tegelvloeren zijn vervangen voor een gladde PVC vloerafwerking waardoor ook gelijk het vernieuwde verwarmingssysteem kon worden weggewerkt. De oude bankopstelling is vervangen voor een multifunctionele stoelverdeling waardoor het mogelijk werd om een theateropstelling te creëren. Achter het liturgisch centrum is een groot deel van het schone metselwerk gestuct waardoor het oude glas-in-lood kruis in de gevel veel prominenter in beeld is gekomen. Echter de meest opvallende verandering is de keuze om het gehele plafond in een lichte kleur over te spuiten waardoor de grote kerkzaal ineens een stuk lichter en frisser oogt. Door deze laatste ingreep is het bestaande kerkorgel weer veel duidelijker in beeld gekomen omdat deze tegen de oude houten achtergrond van het plafond wegviel. Hoewel er sprake is van een rigoureuze metamorfose, is het bestaande karakter van de kerkzaal behouden gebleven. Dit laatste was een belangrijke wens vanuit de kerkelijke gemeente.